Mobilitats queer
Com se senten les persones LGTBIQ+ quan es desplacen per Barcelona?
Mobilitats Queer és un projecte de recerca que té per objectiu comprendre l’experiència de les persones no-binàries i les dones lesbianes, bisexuals, pansexuals i queer quan caminen o van en bicicleta pels carrers de Barcelona. Per entendre com se senten aquestes persones, adoptem una perspectiva interseccional. És a dir, estudiem com les diferents formes d’opressió, com ara l’homofòbia, la transfòbia, el racisme i el sexisme, es combinen per influir en l’experiència de caminar i pedalejar per l’espai públic.
Per comprendre aquestes vivències, hem conversat amb persones no-binàries i dones del col·lectiu LGTBIQ+. A part de les entrevistes, les persones participants dibuixen un ReliefMap, una eina per copsar les emocions que senten en diferents recorreguts per cada una de les seves identitat (gènere, sexualitat, etnicitat…).
Les persones entrevistades expliquen que l'experiència de desplaçar-se és emocionalment complexa, ja que depenen del recorregut, de la familiaritat amb l’entorn, del moment del dia o de les persones acompanyants, com puguin ser infants o la parella. També, com se senten les dones queer i les persones no-binàries depèn de la combinació interseccional d’identitats, és a dir, de l’amalgama única de privilegis i opressions. Així, no es pot entendre l’experiència de caminar o anar amb bici des d’una sola identitat, com pugui ser el gènere, la sexualitat o l’etnicitat, sinó que els diferents eixos es relacionen i és quan es creuen que condicionen les experiències. Igualment, les persones participants despleguen una sèrie d’estratègies per visibilitzar o invisibilitzar les pròpies identitats dissidents i, així, assolir una sensació de benestar.